Focus op kapconstructies

Wat is een  kapconstructie?

De kapconstructie, ook vaak ‘kapspant’ genoemd, is tegenwoordig het meest gebruikte type kapconstructie voor woningen. Kapconstructies worden ook gebruikt voor alle andere soorten constructies: gemeenschappelijke woongebouwen, winkels, industrie, zorginstellingen of in de sector landbouw. Bij deze techniek worden de houten delen van de kapconstructie met elkaar verbonden door middel van koppelplaten of kramplaten.

Om een resultaat van goede kwaliteit te verkrijgen moeten de berekening, productie en plaatsing volgens de voorschriften worden uitgevoerd. 

De dikte van het kapspant

Het basiselement van een kapconstructie is het kapspant. De dikte van het kapspant is afhankelijk van een aantal factoren zoals; het type gebouw, het gebruikte materiaal en de spanwijdte van het dak. Voor houten kapspanten kunnen de afmetingen variëren van 50 mm tot 150 mm. Soms zelfs meer, afhankelijk van de belastingen en overspanningen.

Over het algemeen wordt het kapspant in zijn geheel vervaardigd en gebruiksklaar op de bouwplaats afgeleverd. Afhankelijk van de eisen met betrekking tot de geometrie, het transport of de toegankelijkheid kan het kapspant in tweeën gedeeld zijn. In dat geval worden geperforeerde platen gebruikt om de twee delen met elkaar te verbinden.

Kapspant
Bouwbesluit
Koppelplaten

Verschillende soorten kapconstructies

Kapconstructies variëren afhankelijk van het type gebouw, de architecturale stijl en de regionale bouwtradities. Enkele veel voorkomende kapconstructies zijn:

  • Spantconstructie: Dit is een eenvoudige en veelgebruikte methode waarbij driehoekige frames (spanten) worden gebruikt om de last van het dak over te brengen naar de dragende muren. Spanten worden meestal gemaakt van hout of staal.
  • Gordingen en sporen: Gordingen zijn horizontale balken die parallel aan elkaar lopen en de dakspanten ondersteunen. Sporen zijn balken die loodrecht op de gordingen lopen en de dakbedekking ondersteunen.
  • Torenconstructie: Deze constructie wordt vaak gebruikt bij gebouwen met een open ruimte, zoals kerken, hallen en sportstadions. Het bestaat uit een reeks gebogen ribben die een gewelfd dak vormen.
  • Scharnierende constructie: Dit type kapconstructie wordt vaak gebruikt voor grotere gebouwen zoals fabrieken of magazijnen. Het omvat beweegbare scharnierende punten om de beweging van het gebouw onder invloed van belastingen of temperatuurschommelingen mogelijk te maken.
  • Lessenaarsdak: Een lessenaarsdak is een dak met één helling. Deze constructie wordt vaak gebruikt voor bijgebouwen, schuurtjes en moderne architectuur.

Het type houten kapconstructie dat wordt gekozen, hangt af van verschillende factoren, waaronder het ontwerp van het gebouw, de belastingen waaraan het dak wordt blootgesteld, de beschikbare ruimte en de esthetische voorkeuren. Het is belangrijk om samen te werken met een ervaren architect of ingenieur om de juiste kapconstructie voor een specifiek project te selecteren en te ontwerpen. Het is belangrijk om bij het ontwerpen en construeren van kapspanten altijd te werken volgens de geldende bouwvoorschriften en -normen, zoals het Bouwbesluit en de Eurocode voor constructieve ontwerpen. Je kunt natuurlijk ook altijd even contact opnemen met de experts van KreQ Bevestigingstechnieken.

Kapspanten verbinden

Kapspanten bestaan meestal uit één laag. Afhankelijk van het bouwproject kan het echter nodig zijn om verschillende lagen met elkaar te verbinden. Je moet er dan wel op letten dat het gedrag van die spanten gelijk is aan de spanten met zogenaamd volle doorsnede. Om spanten met elkaar te verbinden kun je schroeven gebruiken. Bijvoorbeeld de SDW-schroef.

De platte kop en de gedeeltelijke schroefdraad maken het mogelijk om verschillende kapspanten aan elkaar vast te maken zonder dat de kapconstructie tijdens het verbinden hoeft te worden omgedraaid. De bevestigingen worden namelijk allemaal aan dezelfde kant aangebracht. Download het productblad 

Kapspanten aan gemetselde muren verankeren

Kapspanten steunen/leunen op muren van hout of metselwerk. Ieder steunpunt moet worden voorzien van een metalen verankering. Gebruik hiervoor een verstevigd hoekijzer. Bevestig je de kapspanten op een betonplaat? Gebruik dan een hoekijzer met een grotere afmeting, zoals het hoekijzer E20.

 

 

Afstandhouders

Bij het plaatsen van het kapspant moeten afstandhouders worden aangebracht. De afstandhouders zorgen voor een constante hart-op-hart afstand en garanderen een tijdelijke stabilisatie van de constructie tot de definitieve verstevigingsmiddeln geïnstalleerd zijn

Gebruik hier bijvoorbeeld bandijzer van het type FP voor. Het bandijzer wordt vastgenageld op het houten element en wordt, met BANSTR,  op het volgende element gespannen. .

U begrijpt vast dat voor kwalitatief goede en vakkundige plaatsingen van kapconstructies een gedegen kennis van installatiemethoden noodzakelijk is.  Voor een optimaal advies kun je de catalogus voor houtskeletbouw en kapconstructies raadplegen of een beroep doen op uw contactpersoon bij KreQ Bevestigingstechnieken.

NB: de oplossingen van Simpson Strong-Tie zijn beschikbaar in sommige rekensoftware voor kapconstructies. Informeer naar de mogelijkheden.

Advies op maat nodig? Neem contact op met Rutger of Simon

    Nog vragen? Bel ons gerust op telefoonnummer 0513-854002

    KreQ Bevestigingstechnieken
    De Seize 7
    9001 XT Grou

    Routebeschrijving
    KVK: 83253270 BTW: NL862794328B01

    Simon Hoekstra

    Accountmanager – Technisch adviseur

    Salesmanager Rutger | KreQ bevestigingstechnieken

    Rutger van der Meer

    Salesmanager – Technisch adviseur