Wat is het verschil tussen raveeldragers en balkdragers?

Keuzestress! Een balkdrager of een raveeldrager? Wat is eigenlijk het verschil en welke past het best in mijn project? We leggen het voor je uit.

It’s all in the weight

Een balkdrager is een hulpstuk waarin een balk wordt gelegd en is meestal gemaakt van gegalvaniseerd staal. Met balkdragers bevestig je wanden en balken aan elkaar.
Een raveeldrager is een soort balkdrager, maar deze wordt enkel gebruikt voor het verbinden van dwarsbalken die zwaar worden belast. Het draagvermogen van een raveeldrager is vele malen hoger dan van een balkdrager. Wat exact het draagvermogen is bij welke manier van bevestigen kun je eenvoudig terug vinden in de productcatalogus van Simpson Strong Tie

Balkdrager met lip

Balkdragers zijn verkrijgbaar zonder lip, met korte lip en met een lange lip. Heeft een balkdrager een korte lip, dan is deze uitermate geschikt om op andere balken te laten rusten. Dit geeft de constructie extra stevigheid. Moet een muur bijvoorbeeld nog gemetseld worden, gebruik dan een balkdrager met een lange lip, de lip wordt dan mee gemetseld in de muur. Kies voor een balkdrager zonder lip als deze bevestigd wordt aan een bestaande wand of muur.

raveeldrager

Zijflappen

Raveeldragers zijn altijd van voorzien van zogenoemde zijflappen. Het voordeel van balkdragers is dat hier de zijflappen ontbreken en ze dus een stuk smaller zijn. Hierdoor kunnen balken strakker tegen een muur of wand gemonteerd worden. Bij een eindoplegging gebruik je te allen tijde een balkdrager. Hiermee voorkom je dat de balk contact maakt met de muur waardoor eventueel vocht niet in de balk kan dringen. Ontdek alle raveel/balkdragers in de webshop.

Design serie - balkdrager

Andere kleuren

Balkdragers en raveeldragers zijn van verzinkt staal. De Design Serie van Simpson Strong-Tie biedt de mogelijkheid om naast technisch ook esthetisch het perfecte resultaat te realiseren. Van pergolavoet tot kolomvoet en paalkappen. Zelfs kunnen de nagels en schroeven in zwart geleverd worden. Zo wordt jouw tuinhuis, overkapping of pergola een eyecatcher in jouw tuin.