Bouwen met CLT heeft de toekomst

CLT (Cross Laminated timber), oftewel kruis gelijmd hout, is het bouwmateriaal van de toekomst. Een ecologisch bouwmateriaal dat zorgt voor verduurzaming over de gehele breedte van de bouw. Door het lamineerproces wordt het grootste deel van het hout gebruikt (slechte stukken worden weggezaagd en niet gebruikt). Daarnaast is het product demontabel en circulair.

 

Voordelen

CLT platen bestaan uit diverse lagen hout die kruislings op elkaar gelijmd worden. De houtvezels liggen gekruist waardoor het hout een hogere sterkte, stabiliteit en stijfheid in alle richtingen krijgt. Je zou het zelfs kunnen vergelijk met gewapend beton. Zelfdragende constructies worden hiermee gerealiseerd. Daarnaast heeft CLT goede isolerende, zowel geluidsisolerend als thermisch isolerend, eigenschappen en uitstekende brandveiligheid karakteristieken.

De vele voordelen van CLT maken het mogelijk sneller, preciezer en lichter te bouwen. CLT panelen kunnen perfect door computer gestuurde machines op maat gezaagd worden. Hierdoor ontstaan exacte bouwdelen welke de bouwtijd en faalkosten drastisch verminderen.

Reductie van bouwtijd

Een van de grootste voordelen van CLT is het gebruikersgemak en de hoge mate van prefabricage. Wanden en vloeren kunnen in eigen werkplaatsen geprefabriceerd worden, waardoor de bouwtijd op de bouwlocatie kan worden gereduceerd. De prefab elementen of modules worden op de bouwplaats geleverd. Door gebruik te maken van kleine modules wordt ook het transport geoptimaliseerd. Mede door het lichte gewicht van de panelen of modules is de bouwtijd vele malen korter waardoor de woning ook sneller kan worden betrokken.

 

Met elkaar verbinden

Om de montage in fabricage en op de bouwplaats te vergemakkelijken heeft Simpson Strong Tie een speciale range verbindings- en bevestigingsmateriaal voor CLT. Te denken is aan blinde verbindingen voor zichtwerk, speciale schroeven en schroefsystemen voor koppelplaten en koppelingen. Mogelijkheden voor akoestische verbindingen om contactgeluid weg te nemen, hijshulpmiddelen voor panelen en modules en verbindingen voor hout op harde ondergrond behoren tot het standaard assortiment van Simpson Strong-Tie. Aangemerkt moet worden dat het assortiment grotendeels voorzien is van passende CE keurmerken.

CO₂ neutraal

Het gebruik van houten bouwmaterialen is, zoals algemeen bekend, beter voor het milieu. Meer natuurlijke en duurzame producten gebruiken zorgt voor een meer optimale balans in de leefomgeving.

Hout is een bijzondere grondstof. Een boom heeft CO₂ nodig om te groeien en zorgt er daarnaast voor dat CO₂ wordt omgezet naar zuurstof en hout. Hierbij draagt het hout bij aan het verminderen van het broeikaseffect. De opslag van CO₂ is alleen van toepassing zolang het hout als product wordt toegepast. Hergebruik van CLT panelen of modules is dan ook aan te bevelen. Bij verbanding van het hout komt grotendeels namelijk de opgeslagen CO₂ direct vrij.