Verschillende soorten houtverbinders

Houtverbindingen kom je eigenlijk overal tegen. Er bestaan vele soorten houtverbinders die gebruikt worden in diverse toepassingen. In dit artikel nemen we je mee op een tour langs de diverse houtverbindingen.

Huis, tuin en keuken

Laten we dichtbij beginnen. In ieder huis wordt wel eens wat in elkaar gezet. Van een door je zoon of dochter in elkaar getimmerd fotolijstje tot het in elkaar zetten van een bureau of kastje. Je komt hier al diverse houtverbinders tegen. Denk eenvoudig weg aan spijkers, schroeven of houtlijm. Maar we kennen allemaal ook de houten deuvels die je in bijna ieder doe-het-zelf pakket tegen komt. Met deze deuvels creëer je al je eerste verborgen verbinding. Meestal wordt deze verbinding nog verstevigd door middel van schroeven.

 

Logisch denken begint klein

Deze was om op te warmen. Door klein te beginnen worden uitgebreide bouwtechnische details vaak logischer. Je snapt eerder de materie en begrijpt de werking. De werking van een schijnbaar simpele deuvel, twee elementen onzichtbaar aan elkaar koppelen, is goed vergelijkbaar met een verborgen verbinding in een kapconstructie. Natuurlijk hebben we hier wel te maken met andere karakteristieke waarden, producteigenschappen, bouwtechnische eisen en kwaliteitskeurmerken. Maar je weet hoe het principe werkt.

Een gevoel van veilig genieten

We vervolgen onze route en komen uit bij het verbinden van houten balken. Bouw je een pergola, veranda, tuinhuis, uitbouw of bijvoorbeeld blokhut, dan voldoen spijkers, schroeven en lijm ansich niet meer. Er moet nu een stabiele en duurzame constructie gebouwd worden die tegen een stootje kan. Een flinke regenbui, sneeuw, felle zon of harde storm. Je bouwproject moet daar tegen kunnen en dat realiseer je met verschillende soorten houtverbinders. Want, voel je je anders veilig als je schuilt onder de overkapping van de buurman of lekker een wijntje drinkt in je nieuwe veranda?

 

De belangrijkste houtverbinders op een rij

Omdat houtverbinders er in veel verschillende soorten en maten zijn, zetten we de belangrijkste hieronder op een rij. Iedere soort verbinding wordt aangevuld met een korte omschrijving, product specifieke kenmerken en toepassingsmogelijkheden. Heb je na het lezen van deze blog nog behoefte aan meer informatie? Technische fiches, karakteristieke waardes en constructiedetails zijn vrij toegankelijk op onze website.

raveeldrager

Balkdragers

Met balkdragers en ophangbeugels bevestig je balken aan elkaar of aan wanden/spanten. Je bevestigt de balkdrager op de staander/drager en legt de balk er in. Balkdragers zijn vaak gemaakt van gegalvaniseerd staal wat ten goede komt aan de levensduur.

Balkdragers zijn er in veel soorten en maten, zodat ze op ieder project ingezet kunnen worden. Een balkdrager voorzien van een korte lip is uitermate geschikt om op andere balken te laten rusten, wat een extra stevigheid geeft aan de constructie. Ook zijn er balkdragers met een lange lip, deze worden vaak mee gemetseld in de muur. Balkdragers zonder lip worden gebruikt als er bevestigd moet worden aan een bestaande wand of muur. Het verschil tussen balkdragers en raveeldragers lees je hier.

zwaluwstaart verbinding

Verborgen verbindingen

Verborgen verbindingen, de naam zegt het al, zijn verbindingen die je niet ziet. Dit wordt ook wel een blinde verbinding of onzichtbare verbinding genoemd. De houtverbindingen worden als het ware in (tussen) de balken geplaatst. Verborgen verbindingen zijn leverbaar in verschillende formaten voor diverse toepassingsgebieden.

We maken hier onderscheidt tussen de zwaluwstaartverbindingen en verbindingen met insteekblad.

Zwaluwstaart

Deze houtverbinder, bestaande uit 2 delen (mannelijk en vrouwelijk deel) noemen we een zwaluwstaart verbinding. Deze term komen we echter ook tegen in het ambacht houtbewerking. Een zwaluwstaartverbinding kan namelijk ook in hout gemaakt worden. Het is een klassieke houtverbinding die vaak gebruikt wordt voor kasten, lades en bankjes. Deze verbinding stamt uit de tijd van toen er nog geen houtlijm bestond en is uitermate sterk. Het vergt wel de nodige oefening en vakmanschap om een goede zwaluwstaart verbinding te maken.

Tegenwoordig wordt er vaker gekozen voor een aluminium (ETB) of stalen (ETS) zwaluwstaartverbinding. Het principe werkt hetzelfde: twee op elkaar afgestelde delen vallen in elkaar en versterken de verbinding. Liggers kunnen op deze manier relatief eenvoudig aan de hoofdbalk bevestigd worden. Het vrouwelijke deel wordt op de hoofdbalk geschroefd. Het mannelijke deel wordt op de kop van de ligger bevestigd. Beide delen ‘schuif’ je in elkaar en klaar.

 

Met insteekblad

Ook kun je een balkdragers/ houtverbinder met een insteekblad gebruiken om een onzichtbare verbinding te maken. Het insteekblad valt in de inkeping en wordt geborgd met stalen pennen. Bij opwaartse drukbelasting blijven de balken op hun plek.

Hoe je deze verborgen verbinding uitvoert? Onderstaand stappenplan laat dit duidelijk zien.

zwaluwstaart verbinding

Houtskeletverbindingen

Bij houtskeletbouw kom je veel verschillende soorten houtverbindingen tegen. De complete constructie van een houtskeletproject is namelijk van hout. Heel logisch worden hier dus houtverbinders gebruikt. Maar bij bijvoorbeeld een houtskeletwoning heb je ook te maken met het bevestigen van de houten dragers op een betonnen ondergrond. En wat dacht je van een houten aanbouw aan een bestaande woning? Hier moet de dragende houten constructie ook bevestigd worden aan de bestaande gevel.

Een opsomming van een aantal houtskeletverbindingen die je in een project kunt tegen komen.

  • Het bevestigen van een houten balklaag op een betonblok. Met het verstelbare hoekijzer ABF230 kun je een houten dragende balklaag bevestigen op beton. De hoek kan ter plekke worden ingesteld, variërend tussen de 90˚ en 150˚. Op het hoekijzer zijn markeringen aangegeven zodat je het ijzer in de juiste hoek kunt stellen.
  • Het verbinden van twee balklagen. Afhankelijk van de afmeting en de vorm van de constructie, bestaat de balklaag uit verschillende aan elkaar verbonden balken. Let erop dat de balklaag over de gehele balk belast wordt. De balklagen worden aan elkaar bevestigd met ESCR constructieschroeven voorzien van een platte kop. Voorboren is bij deze schroeven niet nodig.
  • Het bevestigen van bintwerk op hout onder een hoek van 90˚. Het bintwerk wordt vaak uitgevoerd middels I-balken. Belangrijk is om bij het bevestigen van dit soort dwarsbalken gebruik te maken van een balkdrager die even hoog is als de totale balk. Dit voorkomt overhellen of scheef liggen. De SAE / SAEL met zijflenzen veelzijdig inzetbaar en eenvoudig te monteren. Selecteer in de webshop eenvoudig de breedte maat icm de hoogte van de balk, je komt dan direct bij het juiste artikel.
  • Is de hoek groter of kleiner dan 90˚ dan gebruik je de ACI verbinder met verstelbare hoek. Deze houtverbinder kan ingesteld worden in de gewenste hoek door de zijflanken te plooien.
  • Het bevestigen van het houten skelet. Met houtskeletstijl ankers (AH ankers) wordt het houtenskelet verankert aan de ondergrond. Deze verbinder waarborgt een hoge treksterkte waardoor opwaartse drukkrachten geen kans hebben.
  • Het creëren van stabiliteit tussen de houtskelet muren. We hebben steeds meer wensen en eisen, waardoor we soms vergeten dat niet alles kan. Maar gelukkig is voor veel toepassingen een oplossing. Wordt er gewerkt met grote openingen in de gevels? Dan kan de SSWT, Steel Strong Wall, worden ingezet. Deze stalen panelen geven een grote zijdelingse stabiliteit aan gevels met grote openingen.

Hoekijzers

Over het soort houtverbinders hoekijzers is al vaker gesproken in dit artikel. Zoals ook bij balkdragers, zijn er veel verschillende soorten hoekijzers. Ieder met zijn eigen technische specs en bedoelt voor hele specifieke toepassingen. Volledig af te stemmen op iedere uit te voeren klus.

De definitie van hoekijzer is een ijzer waarvan de flenzen loodrecht op elkaar staan. Balken of platen kunnen in een hoek van 90˚ op elkaar geplaatst. De hoekijzers van KreQ bevestigingstechnieken zijn multifunctioneel, CE-gecertificeerd en voorzien van een productblad met alle technische kenmerken, montagevoorschriften, materiaalkwaliteit ed.. In de webshop vind je bij ieder product een technische fiche met alle informatie.

Een greep uit ons assortiment; geluiddempende hoekijzers, (grote) verstevigde hoekijzers, hoekijzers voor kapspanten, verstelbare hoekijzers, plooibare hoekijzers en hoekijzers met een afgesneden hoek. Onze hoekijzers zijn te verdelen in 3 categorieën:

  • Klassiek

Verstevigde asymmetrische hoekijzers voor toepassingen op hout en beton. Hoekijzers type E5-E7-E18

  • Speciaal

Verstevigde symmetrische hoekijzers speciaal aangepast aan bevestiging op hout. Hoekijzers type E2-E9/2.5-ABR105

  • Verstevigd

Verstevigde hoekijzers aangepast aan de ondergronden hout en beton. Specifiek voor grote houtdoorsneden. Hoekijzers type ABR100-E20/3-AG922

Kolomvoeten

Kolomvoeten vormen een belangrijke houtverbinding in het maken van een sterke en duurzame constructie. Alle constructieve belastingen zijn geconcentreerd op de kolomvoeten. Ook is er een sleutelrol voor kolomvoeten weggelegd als het gaat om de levensduur van het hout. Ze beschermen het hout tegen opstijgend vocht en/of schimmelaantasting.

Soorten kolomvoeten

Kolomvoeten zijn er in veel verschillende soorten en maten. Er is een keuze uit vaste kolomvoeten, verstelbare kolomvoeten, U-kolomvoeten, kolomvoeten met insteekblad en zwart gecoate kolomvoeten. Kolomvoet PPRIX is een verstelbare RVS kolomvoet. Dat maakt hem speciaal geschikt voor corrosieve omgevingen (bijvoorbeeld aan de kust of bij een zwembad). Deze kolomvoet is in hoogte verstelbaar, zelfs als hij al gemonteerd is. Dit noemen we in situ verstelbaar. De PPG kolomvoet uit de tuinproducten serie is bijvoorbeeld speciaal geschikt voor pergola’s en in afmeting verstelbaar. Deze pergolavoet wordt per twee gebruikt voor vierkante kolommen tot 150mm. Voor grotere kolommen wordt aanbevolen vier pergolavoeten te gebruiken.

Kies de juiste kolomvoet

De keuze voor de juiste kolomvoet is afhankelijk van de plaatsingswijze. Ook de uit te oefenen belasting bepaalt welk type het meest geschikt is. Welke belasting de kolomvoet kan dragen is eenvoudig terug te vinden in de catalogus van Simpson Strong-Tie. Het stappenplan in onderstaande afbeelding wijst de weg naar de juiste kolomvoet voor jouw project.

De bevestigers

Iedere houtverbinder, groot, klein, dik of dun, moet vastgezet worden met het juiste bevestigingsmateriaal. We onderscheiden in deze categorie; nagels, schroeven, betonschroeven, bandschroeven, slagpluggen en verankering (chemisch en mechanisch). Een uitgebreide categorie met veel mogelijkheden. Kies voor ieder type hout, de juiste bevestiger. Maar let hierbij ook op de juiste schroefkop, het schroefdraadtype en het punttype. Lees hier meer over

Hout verbinden met KreQ bevestigingstechnieken

Voor het maken van hoekverbindingen met hout, ben je bij KreQ bevestigingstechnieken aan het juiste adres. Wij hebben alle benodigde houtverbindingen en bevestigingsmaterialen in huis. Zo kun je met de juiste kennis jouw project perfect uitvoeren. Heb je vragen over ons assortiment of heb je advies nodig? Neem dan contact met ons. Dan kun jij zo snel mogelijk aan de slag.