Wat is een hoekverbinding?

Een hoekverbinding: kort uitgelegd

Verbind je twee of meer houten elementen, onder een schuine of rechte hoek, dan spreken we over een hoekverbinding. Je gebruikt dit om bijvoorbeeld een houten raamkozijn te maken, een pergola te bouwen, een kapconstructie te creëren of een houtskeletbouw woning te realiseren.

Het is van belang dat de verbinding tussen de houten elementen of dragende delen stevig bevestigd wordt. Door een goede hoekverbinding te maken wordt de constructie stevig en stabiel. Ook draagt dit bij aan de levensduur van jouw project.

Een rechte of schuine hoek?

Een rechte hoek is een hoek van exact 90˚C. Bij het maken van een rechte hoek staan de balken loodrecht op elkaar. Wordt er bijvoorbeeld een houten overkapping gebouwd met een plat dak, dan worden de liggende balk loodrecht op de staande balken/palen geplaatst. Zou je op zo’n zelfde overkapping een puntdak willen? Dan kom je ook schuine hoeken tegen. Let op; dat je op bij deze verbindingen speciale, in situ, verstelbare verbindingen kiest. Ook is het mogelijk om balkdragers, ophangbeugels of hoekijzers onder een hoek van 45˚ te bestellen.

Onzichtbare verbinding

Een schuine hoekverbinding kan ook vakkundig gerealiseerd worden met een verborgen verbinding. Zoals de naam al zegt zie je deze verbinding niet. Perfect voor als je een verbinding moet maken welke in het zicht komt. Verborgen verbindingen noemen we ook wel blinde verbindingen. Overall gezien zijn hierin twee soorten te onderscheiden; zwaluwstaart verbindingen en verbindingen met een insteekblad. Wil je meer weten over de details? Lees dan onze blog over de soorten houtverbinders

Design serie - hoekijzer

Opvallende, zwarte verbindingen

Hou je wel van opvallende details? Dan kun je ook kiezen voor verbindingen in een duurzame zwarte kleur. De Design Serie van Simpson Strong-Tie bestaat uit zwart gecoate verbindingen en bevestigers. Download de brochure voor meer informatie.

Hout verbinden met

KreQ bevestigingstechnieken

Voor het maken van hoekverbindingen met hout, ben je bij KreQ bevestigingstechnieken aan het juiste adres. Wij hebben alle benodigde houtverbindingen en bevestigingsmaterialen in huis. Zo kun je met de juiste kennis jouw project perfect uitvoeren. Heb je vragen over ons assortiment of heb je advies nodig? Neem dan contact met ons. Dan kun jij zo snel mogelijk aan de slag.